PELOTON OMARMT ERASMUS MC

Normal c8dc53cff82087e83079aaad60dfbb66d8e55d67
15/4/2019
12.52

Ooit was er het Land van Hoboken, met Villa Dijkzigt als hart. Tegenwoordig is het westelijk deel van het stadscentrum gevuld met de Euromast, diverse musea en het Park. En een wereldvermaard ziekenhuis: het Erasmus Medisch Centrum.

Voordat de deelnemers aan de Pelotonstocht de polder ingaan, wordt één van de mooiste stukjes Rotterdam aangedaan. Over de Erasmusbrug koerst de groep naar het Erasmus MC. Waar in 2018 de traditionele pelotonsgroet gebracht werd bij de Daniel den Hoedkliniek, gebeurt dat dit jaar bij het vernieuwde ziekenhuis in het hart van de Maasstad. Evenals het Sophia Kinderziekenhuis maakt ‘de Daniel’ tegenwoordig deel uit van het Erasmus MC: alle zorg-expertise op één plek. Die bijzondere plek, die ooit het hart van het landgoed Hoboken vormde.

Een stukje historie
We kennen Rotterdam om zijn haven en industrie, maar tot zo’n 150 jaar geleden was het een echte koopmansstad. De gegoede burgerij bestonden uit kooplieden, die rijk werden van handel in onder meer textiel en sterke drank. Rond 1800 nam de reder Anthony van Hoboken, met het failliet gaan van de VOC, de zeilvaart over. Hij verdiende een fortuin en legde een landgoed aan van meer dan 50 hectare. Aan de Westzeedijk verrees Villa Dijkzigt als woonhuis voor de familie Van Hoboken. Het monumentale pand herbergt tegenwoordig het Natuurhistorisch Museum. Rond die tijd werd ook het Museum Boijmans Van Beuningen gebouwd.

Fietsen voor immuuntherapie
In 1924 verkocht de familie Van Hoboken het landgoed aan de gemeente Rotterdam. Met onder meer de Euromast en het Architectuur Instituut groeide het stadsdeel uit tot één van de meest bezochte wijken van de stad. En nog belangrijker: in 1961 werd het Dijkzigt Ziekenhuis opgeleverd. Het ziekenhuis – in 2002 omgedoopt tot Erasmus Medisch Centrum – veroverde al snel een plaats in de wereldtop. De geboorte van de eerste reageerbuisbaby, de eerste harttransplantatie, de ontrafeling van het gevaarlijke SARS-virus: alle vonden plaats in het Erasmus MC.

Het is dus niet toevallig dat het MC anno 2019 een voortrekkersrol heeft in het onderzoek naar immuuntherapie, de therapie die steeds meer resultaten boekt in de behandeling van kanker. Dit wetenschappelijk onderzoek is waarvoor de deelnemers aan de Tour de Rotterdam 2019 geld inzamelen. Met hun ronde door de stad, waarbij ze het Erasmus MC met alle patiënten, researchers en zorgverleners bijna letterlijk omarmen. Aan hen zal de traditionele pelotonsgroet gericht zijn. Daarna fietsen de deelnemers aan de Pelotonstocht langs de Markthal, onder de kubuswoningen door en via de Maasboulevard (de mooiste skyline van Nederland?) de polder in, voor nog ruim 100 kilometer in het groen. Hopelijk met een fantastisch bedrag ‘op de teller’ voor het onderzoek naar immuuntherapie.