Met chronische leukemie op de fiets

Normal 62e3f0252e1981ca2f07fbc3eb4b11e81a2a95fb
23/1/2019
20.42

Richard Bakker leidde een mooi leven met zijn vrouw en drie kinderen. Net overgestapt van het voetbalveld naar de racefiets, werd in 2013 bij hem leukemie geconstateerd. Nu fietst hij tegen kanker.

Richard Bakker was er snel bij. Op 1 december 2018 opende de inschrijving voor de Tour de Rotterdam 2019 en niet veel later had Richard zich aangemeld. Zijn motto “Trap kanker de wereld uit” laat aan duidelijkheid weinig te wensen over. De 48-jarige douane-declarant heeft een missie!

 

Leukemie ontdekt

“Toen ik in 2012 mijn eerste racefiets kocht, was dat gewoon voor de lol”, zegt Richard. “Maar er is veel gebeurd sindsdien.” Na een reeks blessures was hij klaar met voetbal en ging Richard spinnen in de sportschool. Lekker fanatiek, ik heb nog meegedaan aan de spinning marathon voor het Sophia Kinderziekenhuis. Maar ik miste de buitenlucht. Dus kocht ik een fiets en meldde me aan bij een vereniging. Toerfietsen werd mijn hobby, ik heb zelfs de Mont Ventoux beklommen.”

 

Toen sloeg het noodlot toe. In 2013 werd bij Richard chronische lymfatische leukemie geconstateerd. “Ik voelde me al een tijdje niet goed”, zegt hij. “Ik liet me onderzoeken en via een beenmergpunctie werd de ziekte vastgesteld. Dan staat de wereld op zijn kop. Je bent getrouwd, hebt drie kinderen. Hoe lang heb ik nog?, vraag je je af.”

 

Richard dook niet weg maar verdiepte zich in zijn ziekte. “Ik heb er veel over gelezen. Toen landde het besef dat ik weliswaar een ernstige ziekte had, maar niet accuut levensbedreigend. Je kan oud worden met lymfatische leukemie. Na de behandeling voelde ik me ook weer beter. Maar als patiënt moet je oppassen. Ik ben bijvoorbeeld heel bevattelijk voor infecties. Als ik op een verjaardag naast iemand zit die snipverkouden is, is de kans groot dat ik ook word aangestoken.”

 

De Tour mag nooit verdwijnen

Om de paar jaar moet Richard het ziekenhuis in. “Voor een APK-tje”, grinnikt de sportliefhebber. “In 2018 kon ik meedoen aan een experimentele chemovrije behandeling. Het medicijn had in Amerika zijn waarde bewezen, maar de gevolgen voor de lange termijn waren onduidelijk. Gelukkig sloeg de therapie aan. Ik voel me nu goed, alleen is de energiehuishouding compleet in de war. Dat merk ik ook met fietsen. In de nazomer van 2018 heb ik de Ride for the Roses uitgefietst. Tot mijn verbazing herstelde ik vrij snel. Ik heb nog tot en met oktober gereden, maar kreeg toen een harde terugval. Het werd eens te meer duidelijk dat ik nog wat stappen te maken heb.”

 

Op 22 juni 2019 doet Richard mee aan de Pelotonstocht. ”Ik weet natuurlijk niet hoe ik me dan voel, maar zal er alles aan doen om de tocht uit te fietsen”, belooft hij. “En ik hoop een mooie sponsorbijdrage mee te nemen. Want het is belangrijk om de wetenschap financieel te steunen. Alleen dán vinden ze oplossingen voor de diverse vormen van kanker. Ik hoop dat ritten voor het goede doel altijd blijven bestaan. De Tour de Rotterdam mag nooit verdwijnen.”

 

Wil jij Richard steunen met een donatie? Geweldig! Dat kan op zijn persoonlijke actiepagina.

 

Steun Richard

 

TEKST: ARNOUD HOUWELING